+421 902 555 484
info@hluzovkaren.sk

Kuracie steaky s bielou mletou hľuzovkou

Prísady:  800g kuracie prsia                                                        Počet porcií: 4
200ml smotana na varenie                                         Čas prípravy: 15 minút
15g hľuzovka biela mletá
40g masla
Olej s príchuťou bielej hľuzovky
soľ, čierne korenie drvené

Postup: Kuracie prsia nakrájame na steaky, osolíme a okoreníme. Na panvici rozpustíme
maslo a postupne opečieme kuracie mäso, keď sú steaky hotové vyberieme ich z panvice
a umiestnite do misky. Do výpeku, v ktorom sa pieklo mäso pridáme smotanu, bielu
hľuzovku mletú, osolíme a povaríme 3 minúty na miernom ohni. Do pripravenej omáčky na
pár minút vrátime steaky a do finálneho pokrmu pridáme pár kvapiek olivového oleja
s príchuťou bielej hľuzovky. Podávame s varenou zeleninou, pečenými zemiakmi alebo domácimi                zemiakovými gnocchami .
Dobrú chuť

Slimáky z lístkového cesta s hľuzovkou

Prísady:  250g lístkové cesto                                                           Počet porcií: 30ks

150g tvrdý syr Eidam                                                         Čas prípravy: 10 min

50 g hľuzovky čiernej s olivami                                       Čas pečenia: 15 min

1 vajce na potretie

Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľký plát a po šírke na cesto poukladáme plátky tvrdého syra tak, aby horný len ostal suchý.  Plátky syra potrieme hľuzovkovou pastou s olivami a potom cesto zvinieme. Vzniknutú roládu krájame na hrubšie kolieska cca 1cm hrubé, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri 160°C 15 minút.

Krémový syr s hľuzovkou

 

Prísady: 125 g krémového syra (napr. Philadelphia )                                     Počet porcií : 2

75 g kyslá smotana                                                                                                 Čas prípravy: 10 minút

1ČL hľuzovkového oleja

pažítka

chlieb alebo pečivo

Postup: Krémový syr vyklopíme do nádoby, pridáme kyslú smotanu a všetko spolu premiešame.

Pažítku nakrájame na malé kúsky, pridáme soľ a hľuzovkový olej. Môžeme podávať ako jedno

hubky alebo len tak si natrieť na opečený chlebík alebo pečivo.

Rybie filety s čiernou hľuzovkou

Prísady: 4 kusy rybie filety  ( morský vlk ,pražma )                      Počet porcií: 4

  2ČL hľuzovky na plátky                                                                Čas prípravy: 30 minút

200ml smotana na šľahanie

40g maslo

100ml suché biele víno

50ml olivový olej s príchuťou čiernej hľuzovky

  soľ, čierne drvené korenie

Postup: Filety okoreníme, osolíme, obalíme v múke a restujeme z oboch strán na masle s olivovým olejom.  Keď sme hotoví, filety preložíme do inej nádoby. Do oleja na ktorom sa piekli ryby prilejeme biele víno a krátko povaríme. Pridáme smotanu, hľuzovky na plátky a dochutíme soľou. Do hotovej omáčky vrátime rybie filety a varíme spoločne asi 2 minúty. Môžeme pridať niekoľko kvapiek olivového oleja ochuteného čiernou hľuzovkou. Ako prílohu k jedlu podávame zemiaky s dusenou sezónnou zeleninou.

Krémové rizoto s čiernou hľuzovkou  

Krémové rizoto s čiernou hľuzovkou  

Prísady: 220g ryža na rizoto                                                             Počet porcií: 2

2ČL hľuzovkovej pasty                                                   Čas prípravy: 30 minút

1ks cibuľa

200ml biele víno

50g maslo

550 ml vývar

2PL smotana na šľahanie

30g strúhaný parmezán

 soľ, čierne drvené korenie

 

Postup: Cibuľu pokrájame na malé kocky a urestujeme na masle, pridáme ryžu vhodnú na rizoto, krátko restujeme a prilejeme biele víno, osolíme a okoreníme. Počas stáleho miešania, kým sa víno vyvarí pridávame po naberačkách vývar, tak aby sa ryža ponorila. Vývar postupne prilievame k rizotu, takýmto spôsobom pokračujeme 18-20 minút, kým je ryža „al dente“. Ku koncu prilejeme už len toľko vývaru, aby konzistencia rizota bola jemná a krémová. Nakoniec prilejeme trochu smotany na šľahanie, hľuzovkovú pastu a na zjemnenie pridáme kúsok masla. Rizoto odstavíme z ohňa a primiešame do neho nastrúhaný parmezán a necháme odstáť cca 4-5 minút. Servírujeme na plytkom tanieri posypané strúhaným parmezánom.

Štuchané zemiaky s čiernou hľuzovkou

Prísady:  1 kg zemiakov                                                                               Počet porcií: 4

100 g masla                                                                        Čas prípravy: 10 min

30 g čiernej hľuzovky celej alebo sekanej

Olivový olej s čiernou hľuzovkou

Čierne korenie

Soľ s čiernou hľuzovkou

Smotana

 

 

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kúsky a varíme v osolenej vode do mäkka. Zemiaky scedíme tak, aby v nich ostalo trochu vody a rozštucháme. Pridáme maslo, soľ s čiernou hľuzovkou, nakrájanú celú čiernu hľuzovku a zmes premiešame. Na koniec pridáme olej s čiernymi hľuzovkami a podávame.
Tip: Zemiakovú kašu môžeme podávať aj samostatne s volským okom alebo strateným vajcom, ktoré pokvapkáme hľuzovkovým olejom.

Noky v smotanovej omáčke s bielou hľuzovkou a hríbmi

Prísady:  400g  Noky                                                                         Počet porcií: 2

100ml smotana na varenie                                                 Čas prípravy: 15 min

40g masla

2ČL biela hľuzovka s lesnými hríbmi

Olej s príchuťou bielej hľuzovky

soľ, parmezán

 

Postup: Rozpustíme maslo na miernom ohni, pridáme smotanu, soľ a bielu hľuzovku s lesnými hríbmi. Noky uvaríme v slanej vode a keď sú hotové pridáme ich k omáčke a premiešame. Servírujeme v hlbokom tanieri posypané parmezánom a s kvapkami olivového oleja s bielou hľuzovkou. Dobrú chuť
Tip: môžete pridať aj suché hríby, ktoré pred tým namočíte.

Hľuzovkový dip

Prísady:   100 g  majonézy                                                                 Počet porcií: 2

  2ČL hľuzovkového oleja                                                  Čas prípravy: 3 minúty

soľ s čiernou hľuzovkou 

drvené čierne korenie

 

Postup: Do misky vložíte dané množstvo majonézy, okoreníte čerstvo nadrveným čiernym korením a pridáte soľ s čiernou hľuzovkou podľa chuti. Do zmesi primiešajte hľuzovkový olej ochutený čiernou alebo bielou hľuzovkou a premiešajte, ak máte hľuzovkové plátky v olivovom oleji môžete ich taktiež použiť. Tým bude chuť hľuzovkového dipu výraznejšia.

Miešané vajíčka s hľuzovkou

Miešané vajíčka s hľuzovkou

Prísady:   6 ks vajcia                                                             Počet porcií: 2

1PL masla                                                             Čas prípravy: 10 minút

2ČL hľuzovková pasta

bylinky na posypanie

chlieb alebo pečivo

soľ

Postup: Na panvici rozpustíme maslo (uistite sa, že oheň nie je príliš silný a že maslo neprihorí). Vajíčka si rozšľaháme metličkou, pridáme do nich hľuzovkovú pastu, osolíme a okoreníme. Zmes nalejeme na rozpustené maslo a miešame, kým sa vajcia nezrazia. Podávame s chlebom a na ozdobu môžeme použiť nasekanú  jarnú cibuľku alebo pažítku.

Palacinky plnené hľuzovkovou plnkou

Prísady: 250ml polotučného mlieka

150 g hladkej múky

2ks vajcia

10g cukor

štipka soli s hľuzovkou

  džem s čiernou hľuzovkou

bielu alebo čiernu čokoládovú nátierku s hľuzovkou

olej alebo maslo

kôra z bio citrónu alebo pomaranča

Postup :

V mlieku rozmiešame vajcia, cukor, kôru  a soľ, postupne pridávame múku. Cesto nechajte v chlade asi tak pol hodinku. Cesto Vám bude hustnúť a Vy ho nebudete musieť už riediť. Rozohrejte panvicu, potrite tenkou vrstvou oleja alebo masla a postupne opekajte palacinky. Keď sú palacinky hotové môžete začať plniť svojou obľúbenou hľuzovkovou plnkou. Dobrú chuť


Post navigation