Krémové rizoto s čiernou hľuzovkou
12. decembra 2016Krémové rizoto s čiernou hľuzovkou
Prísady: 220g ryža na rizoto Počet porcií: 2
2ČL hľuzovkovej pasty Čas prípravy: 30 minút
1ks cibuľa
200ml biele víno
50g maslo
550 ml vývar
2PL smotana na šľahanie
30g strúhaný parmezán
soľ, čierne drvené korenie
Postup: Cibuľu pokrájame na malé kocky a urestujeme na masle, pridáme ryžu vhodnú na rizoto, krátko restujeme a prilejeme biele víno, osolíme a okoreníme. Počas stáleho miešania, kým sa víno vyvarí pridávame po naberačkách vývar, tak aby sa ryža ponorila. Vývar postupne prilievame k rizotu, takýmto spôsobom pokračujeme 18-20 minút, kým je ryža „al dente“. Ku koncu prilejeme už len toľko vývaru, aby konzistencia rizota bola jemná a krémová. Nakoniec prilejeme trochu smotany na šľahanie, hľuzovkovú pastu a na zjemnenie pridáme kúsok masla. Rizoto odstavíme z ohňa a primiešame do neho nastrúhaný parmezán a necháme odstáť cca 4-5 minút. Servírujeme na plytkom tanieri posypané strúhaným parmezánom.